PA4JAM front 300

PA4JAM - Dutch Amateur Radio Station

JT65

JT65 is één van de digitale modes die ik gebruik. Het is een uiterst efficiënte zwak-signaal modus, waarmee het mogelijk is om signalen te decoderen die je gewoon niet kunt horen in audio en zelfs nauwelijks kan zien in een 'waterval' scherm. JT65 is geschreven door Joe Large (W6CQZ) en heeft deze naam omdat het 65 tinten verstuurd verspreid over 175Hz. De "JT" deel komt van de oorspronkelijke maker van dit soort mode, Joe Taylor (K1JT), de winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde 1993, en de auteur van de uitstekende HSMS en EME software bekend als WSJT. 

Net als met de meeste digitale modes (PSK31, SSTV etc.), moet je een interface hebben tussen de zendontvanger en de geluidskaart van de computer. Verder heb je een stukje software nodig, ik gebruik is JT65-HF.  Met JT65 ben je beperkt bent tot zeer kleine boodschappen, met een limiet van 13 tekens per bericht.

Elk bericht wordt in een bestek van 48 seconden verzonden, te beginnen bij de start van elke minuut. Daarna is het 12 seconden stil, waarin de software het ontvangen signaal decodeert. Daarna begint het tegenstation 48 seconden te zenden, warnaa het weer 12 seconden stil is.

Onderstaande conversatie zou zes minuten duren. Een persoon stuurt op de oneven minuut, en de tweede persoon stuurt op het zelfs even. Belangrijk is dus dat de klok van de computer tot op de honderdste seconde gelijk loopt bij jouw en je tegenstation, anders mis je een stukje van de overdracht. Hiervoor gebruik ik de synchronisatie van Meinberg Network Time Protocol.

Hier is een voorbeeld van een QSO met JT65, waarbij PA1TEST (fictieve call) op mijn CQ-aanroep reageert:

“CQ PD3RFR JO22″ CQ call van PD3RFR (JO22 is de locatie)
“PD3RFR PA1TEST -08″ PA1TEST antwoord met een signaalrapport
PA1TEST PD3RFR -12″ PD3RFR antwoord met een signaalrapport
“PD3RFR PA1TEST RRR” PA1TEST zegt Reception Report Received
PA1TEST PD3RFR 73″ PD3RFR zegt 'Met vriendelijk groet'
“PD3RFR PA1TEST 73″ PA1TEST zegt 'Met vriendelijk groet'

Handig is de online tool PSK Reporter te gebruiken om te zien waar je JT65 signaal ontvangen wordt met je zender- en antenneopstelling. Op onderstaande screenshot was ik in QSO met zendamateur in Venezuela. Net als bij PSK31 is er een "waterval" die meerdere QSO's toont. Na het afstemmen op een JT65 frequentie, wacht je een minuut om de cyclus te voltooien. Daarna klik je op een CQ-bericht (groene regels) om te beantwoorden. Als je een antwoord krijg is de regel roodgekleurd.  De grijze regels zijn de andere verbindingen die gelijktijdig gemaakt worden op de frequentie.

JT65 wordt gebruikt op verschillende kortegolf-banden in USB-mode. Op 10 meter: 28.076 MHz, 20 meter 14.076 MHz en op 40 meter 7.076 MHz. Zelf gebruik ik voornamelijk 10 en 20 meter in deze mode.